Claystone

Verktøy:

Bøtte, pensel, rulle, metallsparkelskje, drill, spruteflaske med vann.

Materialliste:

-       Claystone inkludert JES05/10

-       Pigment

-       Primer Pro

-       MonoSeal/Perfect seal

Forbehandling av underlaget:

Underlaget skal være godt rengjort, stabilt, tørt og uten spor av olje, fett, gammel farge eller andre substanser som kan påvirke heften. Underlaget skal alltid primes med Primer Pro før påføring av ClayStone.

Egnede underlag og eksempler på forbehandling:

Alle underlag som er stabile og uten sprekker. Her er noen eksempler:

Fliser: Vaskflisenemedsalmiakkvann.Foråunngåmarkertefugeretterflisene,skalførst fugene forsegles. Dette gjøres for eksempel med en fuktsperre som påføres fugene med pensel. Siden skal hele overflaten bredsparkles med flislim + netting, når første runde med sparkel er tørr, påføres strøk to. Prime alltid flisene før sparklingen med en primer som brukes til fliselegging.

MDF plater: Forsegle alle skjøter med membran+fiberremser. Eventuelt helsparkle platen med fleksibel flislim ilagt glassfibernetting. Slip gjerne vekk ujevnheter før priming.
MDF er sugende og kan med fordel grunnes med enten et strøk våtromslim eller males med våtromsmaling.

Gipsplater: Sparkle,forsterkogslipallesprekkerogujevnheter.Brukforeksempelfiberremser på alle ujevnheter. Prime med Primer Pro.
Treplater: Avfettoverflatenogfjernevtvoks.Slipmalteellerlakkedeoverflater.Sparkleogslip ujevnheter og sprekker. Prime med Primer Pro.

Våtromsplater(Wedi/Tetti): Platenehelsparklesmednetting,såmådetørkeogderetter sparkles en gang til.
Benkeplater: BrukforeksempelMDFsomunderlag.Sparkle,forsterkogforsegleallesprekker med fiberremser eller lignende. Slip gjerne vekk ujevnheter før priming. Puss ned alle ytterhjørner for økt holdbarhet. Prime med Primer Pro.

God og grundig forbehandling av underlaget er nødvendig for et bra sluttresultat! En slett og stabil overflate er viktig. Prime alltid alle overflater med Perfect Primer før påføring av ClayStone!
Baderom: 
OBS! Underlaget skal alltid forbehandles i tråd med gjeldende regler for våtrom, dvs med et godkjent membran før påføring av ClayStone.

Alt 1: Legg på et godkjent membran i henhold til gjeldende regler for våtrom. Bredsparkle så hele overflaten med flislim + nett, prime så med Primer Pro,påfør ClayStone til slutt.

Alt 2: Bruk et våtromsystem for maling og behandle veggene inkl våtromsfargen i følge anvisningene fra leverandørene. Prime så med Primer Pro, påfør ClayStone til slutt.

Forberedning av fargen:

Claystone selges i pulverform (kalk+leire) og blandes med pigmenter for å få ønsket farge.

Gjør en test på liknende underlag eller et sted som ikke blir synlig for å kontrollere farge og sluttresultat.

Tørrblande Claystone og pigment. Tilsett så litt JES05/10 til riktig konsistens. Konsistensen av den ferdige blandingen skal være som rømme.

OBS! Den endelige fargen kan først bedømmes når pussen er helt tørr og etterbehandlet.  

Blanding

1. Tørrblande den tiltenkte pigmentmengden med claystonepulveret. Bland godt.

2. Hell i det fargede pulveret i et rent kar og tilsett JES05/10 som fortynnes med like mye vann før tilsetting.

3. Tilsett væsken, litt om gangen og bland pulveret til en tykk pasta (som rømme) ved hjelp av en elektrisk blander. Ca. 3 deler Claystone til 1 del væske. Forbruk er ca. 2 kg pr kvm.

4. Spe med JES05/10 litt om gangen til ønsket konsistens oppnås.

5. La det stå i ca. 10-15 minutter og rør kraftig rundt i 2 minutter. Tilsett gjerne litt mer Jes05/10-blanding om pussen er blitt for tykk etter den har stått. Pussen er klar til bruk.

Pussen er nå klar til bruk!

Tips! Litt fyldigere blanding første laget (som rømme). Andre laget kan ha en litt mer flytende konsistens (som surmelk). Benytt pensel for å påføre i vanskelig tilgjengelige områder. Glatt umiddelbart med en stucco sparkelskje eller en sparkelskje i plast.

NB! Væsken tilsettes i det fargede pulveret og ikke motsatt.

                                                                                                                                                     

Påføring

Vi anbefaler en temperatur på rundt 15 grader i rommet, dette gir enklest arbeidsprosess. Ved varmere temperatur vil Claystone tørke raskere.

Strøk 1:

Påfør pussen med en metallsparkelskje i et jevnt lag på ca 1-2 mm. Korriger ev. store merker laget av verktøyet med å stryke over på nytt. Det er viktig å gjøre seg ferdig med hele flaten for å unngå skjøter. Når alt er lagt, skal første strøk tørke til det er fingertørt. Gjerne sjekk ved å trykke lett på pussen, når den er klar skal det ikke avgi merker samtidig som den skal være litt fuktig (ikke våt). Tørketid avhenger av temperatur i rommet. Ideell temperatur er rundt 15 grader.

OBS! Har overflaten blitt for tørr før andre strøket er påført, kan du fukte det første strøket lett med vann fra sprayflaske.

Strøk 2: Viktig! Strøk 2 påføres før første strøk er helt tørt. Spe den resterende blandingen med litt væske (JES 05/10) til en tynnere konsistens (som surmelk). Du kan enten pensle eller stryke på med sparkelskje andre strøk. For en glatt og jevn finish, stryk overflaten et par ganger (lett press) ved hjelp av sparkelskjeen i ulike retninger. Pass på at du ikke stryker for mange ganger samme sted, da vil fuktigheten i claystone trekke ut og det kan da skapes luftbobler i pussen.

Overflatebehandling

Claystone overflatebehandles på flere ulike måter. Forhør deg med oss hva som passer for ditt prosjekt!

La pussen tørke helt, min. 24 timer før påføring av overflatebehandling.
OBS! Claystone er følsom for smuss og væsker før man har påført overflatebehandling. Se til at overflaten beskyttes i denne perioden.

VEGGER
Matt finish
Alt 1: 
Påfør 2 eller 3 lag Perfect Soap med en ren klut til overflaten er mettet. La tørke mellom hvert lag (minst 20 min). Overflaten blir smussavvisende og kan puste.
Alt 2: Påfør Perfect seal i 2 lag. Overflaten blir helt matt og i tillegg smuss, fett og vannavvisende.
Silkematt finish
Alt 1: 
Perfect Soap + PerfectWax. Påfør 2 eller 3 lag PerfectSoap. La tørke mellom hvert lag (minst 20 min). Påfør 2 tynne lag med PerfectWax med en klut i sirkelbevegelser.
Alt 2: Påfør Monoseal i 2 lag. Overflaten blir silkematt og i tillegg smuss, fett og vannavvisende. Blank overflate
Perfect Soap + PerfectWax. Slip lett med 180 - 360 sandpapir (slipemaskin) før påføring av overflatebehandlingen. Påfør 2 til 3 lag PerfectSoap, senere to tynne lag med PerfectWax og poler overflaten til du har oppnådd ønsket glans.

GULV
Matt overflate (Lakk)
Påfør 2 lag med MonoSeal + 1 lag med PerfectSeal. Overflaten blir helt matt og i tillegg smuss-, fett- og vannavvisende.

Silkematt finish (Olje)
Behandle gulvet 2 ganger med hardvoksoljen Rubio Monocoat Pure. Bruk en hvit Scotchbrite og arbeid med roterende bevegelser til overflaten er mettet. Vær oppmerksom på at behandlingen med Rubio Monocoat kan gi en varmere og noe gul tone på lyse nyanser. For å unngå den effekten kan man bruke Rubio Monocoat White alt. Grey istedet.

BADEROM
Vegger
Påfør 2 lag med MonoSeal + 1 lag PerfectSeal. Dette gir en matt finish. Ønskes en silkematt finish påføres 3 lag med MonoSeal.

BENKEPLATER TIL KJØKKEN
Alt 1: 
Påfør 2 lag MonoSeal + 1-2 lag PerfectSeal. Alternativt en av disse, det går også fint. Kun MonoSeal vil gi en litt blankere finish. Lagene kan påføres med rulle, gjerne en Jordan Perfect eller Ultimate.

Alt 2: Behandle benkeplaten 2 ganger med hardvoksoljen Rubio Monocoat Pure. Bruk en hvit Scotchbrite og arbeid med roterende bevegelser til overflaten er mettet. Vær oppmerksom på at behandlingen med Rubio Monocoat kan gi en varmere og noe gul tone på lyse nyanser. For å unngå den effekten kan man bruke Rubio Monocoat White, alt. Grey istedet.

Etter påført beskyttelse:
La tørke i minst 24 timer før pussen blir utsatt for belastning. (lett tråkk går fint tidligere). Total herding etter minst 48 timer. Utsett ikke overflaten for vann eller olje i denne perioden.

Rengjøring av verktøy
Pensler og øvrig verktøy rengjøres straks etter bruk med vann.

Vedlikehold

Den ferdige overflaten trenger ikke noe spesielt vedlikehold. Unngå å bruke sterke rengjøringsmiddel. Bruk gjerne vår olivensåpen, Perfect Soap eller Fila Cleaner. Flekker tørkes vekk med fuktig klut og vaskes med såpevann. Flater som er vokset kan med fordel vokses på nytt innimellom for å gi fornyet motstandsdyktightet mot vann og smuss.

Last ned leggeanvisning her.