Soukfliser

Det er viktig å være nøyaktig og å følge noen viktige råd når du legger sementfliser. Les leggeanvisningen nøye før du setter i gang med flisleggingen. Vi er også behjelpelige med å formidle kontakt til håndverkere vi vet gjør et godt arbeid.

Souk’s sementfliser er håndlagde og små forskjeller kan derfor forekomme i farge og form. Denne variasjonen gjør at vi anbefaler å blande fliser fra forskjellige bokser når du legger dem. Under oppbevaring av sementfliser er det viktig at du oppbevarer flisene på et tørt sted.

Dette trenger du:          

 • Souk’s fliser

 • FILA Fob  

 • Fila Cleaner

 • 3 kg fleksibel flislim pr kvm (+/-)

 • Grov tannsparkel

 • Vater

 • Flisekryss eller snor

 • Bøtte m/ rent vann

 • Skuresvamp

 • Vinkelhake

 • Vannsag med blad beregnet for betong og stein (diamantblad), (eventuelt vinkelsliper m/ betongblad.

 • Meterstokk

 • Verneutstyr

 • Sementbasert fleksibel fugemasse


Viktig om impregnering:

Soukfliser er impregnert etter produksjon på fabrikk med den beste løsning som er.

Våre fliser kan monteres uten å impregneres først.


Steg-for-steg veiledning for legging av sementfliser:

Overflaten må være tørr og støvfri, så rengjør underlaget grundig. Det er viktig at ikke underlaget er bevegelig. Ved bevegelig gulv, bør det skrus fast plater av gulvgips eller avrettes med flytsparkel eller betongstøp. Vask hender og ta av skitne sko/klær.  

Det kan være lurt å gjøre en liten “prøvelegging” av flisene før du går i gang for å se hvor du skal starte. Spesielt lurt er dette dersom du har mønster som går over flere fliser.

Fukt så flisene på undersiden eller dypp de i en bøtte med vann for å få heft til flislimet. Bruk den grove tannsparkelen og dekk et lite området av gangen med flislim. Dekk både gulv og bakside av flis. Jobb med små områder av gangen. Plasser flisene, pass på å juster flisene så de ligger beint, du bruker bare håndkraft til justering. Bruk vater for å sjekke at de ligger rett. Dersom du får lim på flisen, vask den bort med svamp og vann. Dette gjøres med Fila Cleaner og vann i forholdet 1:200 (en kork i en bøtte med vann). FILA Cleaner kan brukes også til den daglige rengjøring av flisene senere.

Fuging:

VIKTIG!

Før du kan sette i gang med fuging, må du først la flislimet herde i 24 timer (les på flislimet du benytter hva de anbefaler). Dekk i mellomtiden til flisene med ren papp/plast slik at det ikke tiltrekker seg smuss.

Deretter er det viktig å impregnere flisene igjen før du fuger. Flisene kan også ha godt av en vask før du impregnerer slik at rester av eventuell flislim forsvinner. Du kan bruke sandpapir med korningsgrad 400-600 til flekker som sitter fast, men vær forsiktig så du ikke lager riper. Rengjøring av flisene gjør du med vann og Fila Cleaner (eventuelt vann og grønnsåpe). Påfør så impregnering når gulvet er helt tørt.

Når impregneringen har tørket, etter ca 24 timer, kan du fuge flisene. NB! det er viktig at impregneringen er helt tørr før man fuger gulvet.

          

Dersom du fliselegger et gulv uten varmekabler, anbefaler vi en fugebredde fra 2-3 mm. Har gulvet varmekabler anbefaler vi bruk av minimum 3 mm. Bruk av flisekryss eller snor i leggeprosessen kan være nyttig for å få korrekt fugebredde. Vent i ca 5 uker før du slår på varmekablene etter at flisene er lagt. Når du slår på varmekablene, bør du starte så forsiktig som mulig (10-15 grader), for så å øke på over tid. Bruk en fug med farge så lik som grunnfargen i flisen som mulig. Sort/Mørk grå fug kan misfarge flisene og vi fraråder deg å bruke det. NB! Fug et lite område av gangen (ca 1-2 kvadratmeter) og vask deretter flisene helt rene med svamp før man jobber videre. Skyll svampen ofte i en bøtte med rent vann.

Når fugemassen er tørr, må man overflatebehandle flisene til de er mettet, i tillegg impregneres fugene i denne prosessen. Støvsug først i sprekker og gliper og rengjør flisene med Fila Cleaner/vann i forholdet 1:30. Til impregneringen anbefaler vi her bruk av FILA MP/90 ECO plus eller FILA Fob som gir en matt finish. Gjenta impregneringen til flisene er mettet. MP90 Eco Pluss, skal ikke tørke helt inn i flisene, før man går på med neste strøk. I denne prosessen er det viktig å passe på at du bruker nok impregnering. Siden flisene er håndlaget, vil de kunne suge ujevnt. En god idé kan også være å vokse flisene med FILA voks i enten matt eller satin utgave om en ønsker enda bedre beskyttelse.

Sørg for å dekke til gulvet evt unngå trafikk/støvdanning før impregneringen er helt tørr. Trafikk på fuktig impregnering vil kunne forårsake merker/fotspor i flisene som kan være vanskelig å fjerne/pusse bort når impregneringen er tørket.

Når flisene har tørket, skal de vaskes med vann og mild såpe (FILA CLEANER/vann 1:200) for å fjerne eventuelle kalkrester som ellers kan komme til syne etter hvert som flisene tørker. Blekemidler eller andre syreholdige produkter må aldri benyttes.

La flisene få tørke ordentlig i noen dager.

Rengjøring og etterbehandling

Ved rengjøring av flisene er det viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler, dette kan skade impregneringen. Skulle man være uheldig og få en flekk man ikke får bort med vanlig vaskemiddel kan man bruke vannslipepapir for å slipe bort flekken for så å impregnere igjen. Rensemiddel FILA PS87 er også anbefalt som flekk fjerner. Behov for å gjenta impregneringen avhenger av hvor stor slitasje det er på gulvet ditt. Du kan teste dette ved å helle litt vann på gulvet. Dersom vannet trekker inn i flisene er det på tide med ny impregnering. Legger vannet seg i dråper på overflaten av flisen er det ikke nødvendig med ny impregnering ennå. Før ny impregnering må flisene skures med FILA PS 87, dette tar bort rester av gammel impregnering og fjerner smuss og kan hjelpe til med å fjerne flekker. Deretter en lett vask med vann og FILA CLEANER. Vent så til flisene er helt tørre før du påfører ny impregnering.


Lykke til med flisleggingen!                                          

               

Denne legganvisningen er kun en veiledning og ingen garanti. Les alltid produsentens behandlingsbeskrivelse nøye. Skjolder kan også forekomme som følge av at impregneringen ikke er utført jevnt. Selvfølgelig må også grunnarbeidet og leggingen gjøres riktig, samt at varmekabler ikke blir slått på før etter 4 uker. Souk AS  står ikke til ansvar for håndverksfeil på lagt flis, eller feilbehandlet flis.

               

           

Skjermbilde 2018-10-25 kl. 21.58.50.png

Last ned vår leggeanvisning her